donderdag 14 februari 2013

Goud versus Aandelen

De geheugens zijn kort, maar gelukkig krijgen we af en toe gelegenheid één en ander eens goed op te frissen. Bijvoorbeeld, wie zou het nog weten als hij of zij ettelijke jaren geleden beweerd heeft dat de crisis erg was, maar de nasleep nog veel erger ging zijn, met al die hyperinflatie die er na het foutief overheidsoptreden ging komen? Dat veranderde geleidelijk in "ja maar nu is het echt voor binnenkort", later werd het "wie heeft dat van die inflatie in godsnaam ooit beweerd?", of ook "de feiten kloppen niet, maar de theorie is toch juist", en geleidelijk kwam het verschijnsel dat "het" allemaal kwam door de "doping" (1). Oh, en ik vergeet nog het stadium waarin "de cijfers waren vervalst"; je weet wel, zoals de verkiezingspolls van Obama waren vervalst. Maar de theorie was toch juist.

Maar neem nu dat "doping" idee. Eigenlijk ging alles vreselijk slecht, maar dat kwam alleen omdat de Centrale Banken de patiënt dopeerden, alternatieve formulering, "aan het infuus hielden". En laat me nooit toe te beweren dat ik dat altijd allemaal beter heb geweten! Veel vragen heb ik me er altijd bij gesteld, dat zeker, maar ik heb ook heel vaak gevreesd dat al die doemberichten wel eens zouden kunnen uitkomen. Maar de vraag is altijd, was dat ook zo, en zo nee, waarom niet?

Het doping verhaal kregen wel eens te horen in de volgende vorm: de prijzen van allerlei assets zijn inderdaad weer aan het stijgen, maar dat komt niet omdat de "echte" economie verbetert, maar alleen omdat de Centrale Banken de facto geld drukken, hetgeen maakt dat de stijgingen, ook van aandelen, puur een inflatiekwestie zijn, dus niet meer dan gebakken lucht. Dat kon je niet beter zien dan aan de exploderende goudprijs: dat steeg het meest van al, omdat dat nu eenmaal de indekking bij uitstek tegen inflatie was.

Welnu, in dat geval kunnen we er even de grafiek van de BEL20 van de laatste drie jaar erbij nemen:



Je ziet heel netjes (in het midden) dat dieptepunt in november 2011, na de enorme euroschok van zomer 2011, gevolgd door twee naschokken (de volgende telkens zwakker dan de vorige). Het nettoresultaat, sinds minstens 15 maanden, is desondanks een serieuze stijging. En als dat allemaal puur een gevolg is van een inflatoir monetair beleid dat alleen maar tot nog harder stijgende goudprijzen kan stijgen, dan zijn 15 maanden misschien toch wel genoeg om daar dan ook iets van te zien te krijgen? Hier gaan we:




Op het eerste zicht klopt het niet zo goed, denk je ook niet? Ik twijfel er niet aan dat er genoeg pogingen zijn ondernomen om te zeggen "waarom de theorie toch juist was"; litanieën die je moet kunnen opzeggen als je toch je geloof in het "alleen goud is echt geld" wil behouden, en heel veel dergelijke meer, maar toch. Op een bepaald moment scheiden de mannen zich van de jongens doordat de eerste wel kunnen nadenken in termen van "dat had ik blijkbaar fout", en de tweede niet. De uitdrukking "wie het schoentje past" lijkt er wel voor te zijn gemaakt.


---------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.be/2012/04/doping-newspeak-alert.html

2 opmerkingen:

Kri.st zei

Als je de trends van goud en aandelen met elkaar wil vergelijken dan laat je beter een grafiek zien de de goudprijs in Euro weergeeft.
Nu, de conclusie zal waarschijnlijk wel dezelfde zijn. De facto zit de Eurozone eigenlijk al twee jaar op een goudstandaard...

Koen Robeys zei

Inderdaad een oppervlakkige vergetelheid van me. Op de nieuwsgroep be.politics schreef iemand dat ook, en dus ben ik snel even gaan checken, zodat mijn antwoord als volgt was:

"Ineens viel me in (ja, ik word ook al een dagje ouder) dat het in
feite erg simpel was: gewoon naar de grafiek EUR/USD kijken voor dezelfde periode. Nu, dat valt heel erg mee. Zowel drie jaar geleden, als in de herfst van 2011, als nu staat EUR/USD een dikke 1.3000. High-Low zal een 1.2000 - 1.4800 zijn. Dat wil zeggen dat mijn plaatje niet erg vertekend zal geworden zijn door USD schommelingen. Ik geef toe dat ik de vraag grandioos over het hoofd had gezien, daar niet van."

Dus ik denk, met meer geluk dan wijsheid, dat het punt overeind blijft. Overigens weet ik niet waarom we "de facto op een goudstandaard zitten". Ik lees juist overal dat de ECB maar geld aan het bijdrukken is...