maandag 25 oktober 2010

Over de vruchtbaarheid van immigranten

Het volgende artikel dat in augustus is verschenen gaat over een onderzoek naar de evolutie van de vruchtbaarheid van diverse groepen immigranten in Duitsland:

http://www.welt.de/die-welt/politik/article8937238/Migrantinnen-passen-sich-deutscher-Geburtenrate-an.html

Het onderzoek ging over...

"zwei Thesen, die in der Einwanderungsdebatte immer wieder vorgebracht werden. Zum einen, dass Einwanderer wegen einer höheren Geburtenrate den Bevölkerungsrückgang längerfristig aufhalten könnten. Zum anderen, dass sie die Deutschen auf lange Sicht zur Minderheit machen würden."

Dus de vraag was of de teruglopende bevolking kon gecompenseerd worden met immigratie, en of dat de autochtone bevolking in de minderheid kon duwen. De bevindingen leren dat 18.5% van de autochtone vrouwen op de leeftijd van 35 jaar drie kinderen heeft. Bij de Turkse vrouwen was dat cijfer 34%. Bijna dubbel zo hoog als de Duitse vrouwen, dus. Alleen was dat cijfer bij Turkse vrouwen van de eerste generatie 58%. Van "ruim drie zoveel" naar "bijna twee keer zoveel", dus. Op één generatie tijd...

Een andere manier om hetzelfde te illustreren is als volgt. Waar immigranten van de eerste generatie die kinderloos naar Duitsland waren gekomen 2.5 keer meer kans hadden om een kind te krijgen dan Duitse vrouwen, was dat cijfer voor de tweede generatie naar 1.2 teruggelopen. Rekening houdend met het hogere kinderaantal als je het inkomen meeneemt in je analyse ziet het artikel zo goed als geen verschil meer tussen autochtonen en immigranten. Nu maakt de term "immigranten" in dit tweede voorbeeld geen onderscheid meer tussen Turkse vs (bijvoorbeeld) Italiaanse migranten - maar de terugval lijkt me eens te meer duidelijk.

Dat bevestigt allemaal de opmerkingen die hier al eerder zijn verschenen (1). De (Islamitische) migrantenbevolking in Europa neemt proportioneel nog altijd toe. De oorzaken daarvan zijn zowel immigratie als de hogere vruchtbaarheidscijfers van de migranten. Maar tegelijk nemen die vruchtbaarheidscijfers zelf fors af, en al na één generatie constateert ook dit onderzoek:

"Frauen der zweiten Migrantengeneration haben sich dem Geburtenverhalten von deutschen Frauen nahezu angepasst."

Dit was in ruime mate precies wat ook onderzoek, gerapporteerd in de Financial Times had aangehaald, en waarover ik destijds ook een post heb geschreven (2). Dat artikel had voornamelijk voor Frankrijk gedetailleerde cijfers opgegeven, wat een criticus de opmerking ontlokte dat het "geselecteerde" cijfers waren. Maar waar Frankrijk dan toch zowat het grootste EU land is kan je niet echt ontkennen dat het toch wel representatief zal zijn. En wat we nu zien is dat hetzelfde verschijnsel optreedt voor Duitsland. de conclusie van het artikel luidt:

"(...) wie sehr das Gebärverhalten der Migrantinnen von sozialen und kulturellen Erfahrungen abhängt. Sie setzen in der neuen Heimat nicht einfach "mitgebrachte" Muster fort, sondern orientieren sich sehr schnell bewusst oder unbewusst an den Entwicklungen in Deutschland. Daher ist von ihnen weder "Überfremdung" durch große Vermehrung zu befürchten noch ein Auffüllen hiesiger Bevölkerungslücken zu erhoffen. Früher oder später machen sie es so, wie es die Deutschen machen."

Dus: de vruchtbaarheid van de immigranten hangt niet af van de eigenschappen van hun "volk", maar wel van de sociale en culturele omgeving waarin ze leven. Het onderzoek ziet dan ook geen reden om te vrezen voor de autochtone meerderheid als gevolg van de vruchtbaarheid van de immigranten.

En voor zij die op dit punt opmerken dat de immigratie uit de thuislanden doorslaggevend is, en dat het de bevolkingspyramides zijn die je de realiteit doen inzien, is er altijd de pyramide voor Turkije in de volgende url:

http://www.nationmaster.com/country/tu/Age_distribution

En over hoe bevolkingspyramides die er "vandaag" somber uitzien op één generatie tijd serieus kunnen veranderen hebben we het hier ook al eerder gehad (3)...

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/search/label/Islam%20vs.%20Westen
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/nog-eens-eurabi.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2010/07/bevolkingspyramides.html

Geen opmerkingen: