zaterdag 24 oktober 2009

De "Autochtone Europese Bevolking" maakt zich zorgen.

Een bedachtzaam iemand vertelde me dat hij "toch" vond dat we in Europa serieuze demografische veranderingen meemaken. Inderdaad: heb ik ooit het tegendeel beweerd? Gelukkig werd het al snel veel interessanter toen we dat als volgt in een historisch perspectief plaatsten.

Sta me toe te beginnen met de Phoeniciërs, aan het begin van "het Vierde Millennium"; dus 3,000 jaar geleden (1). Zij bevonden zich aan de kusten van het huidige Syrië/Libanon/Israel en ze ontdekten (na hun legendarische zeereizen) in Spanje belangrijke ertsen: de andere kant van de Middellandse zee. Destijds een enorme afstand.

Het gevolg was een hele reeks Phoenicische steden, via de Afrikaanse noordkust tot in Spanje zelf. Als we aannemen dat er een homogene Phoenicische bevolking bestond, destijds, en ook een homogene Europese (Iberische, als je dat liever hoort) bevolking, dan moet je geen genie in de sociale wetenschappen zijn om te kunnen raden: er zal wel een aardig portietje Phoenicische genen achtergebleven zijn in Spanje, vanaf drieduizend jaar geleden. En in de rest van Noord Afrika, natuurlijk.

Kort daarna hebben ook de Grieken zich met Noord Afrikaanse en Spaanse kolonieën beziggehouden, en dus zullen er in Noord Afrika en Spanje een aardig portietje Griekse genen achtergebleven zijn. En zoals dat gaat met genen, die worden ongeveer elke 20 tot 25 jaar vermengd en doorgegeven. Dus toen enkele eeuwen later de stad Carthago - een stad die bol stond van de Phoenicische genen - van Spanje een belangrijk wingewest maakte, moet je er niet aan twijfelen dat er in Spanje alweer nieuwe ladingen Phoenicische, Noord Afrikaanse, en Griekse genen terechtkwamen.

Naar het einde van het vierde millennium was heel de Middellandse Zee een Romeins meer - dus je voelt al wel hoe er in Carthago, en in Spanje, en in heel Noord Afrika, doorheen de eeuwen een pak Italiaanse genen zullen achtergebleven zijn. Terwijl de Romeinen ook uit al hun gebieden veel slaven importeerden: er zullen ook wel aardig portietjes Noord Afrikaanse en Oosterse genen via Rome in Europa geïmporteerd zijn. Om maar vlug op raadbasis iets te zeggen: de legioenen van een Julius Caesar die naar Noordwest Europa kwamen waren niet zelden gerecruteerd uit de wriemelende massa gepeupel van Rome: zou het overdreven zijn te vermoeden dat die op hun beurt wel een hoop van die Oosterse en Afrikaanse genen in Noordwest Europa zullen achtergelaten hebben?

Enkele eeuwen later veroverden de volgelingen van Mohammed grote stukken van West Europa, of minstens kwamen ze er plunderen, en dit ettelijke eeuwen lang. Ze hadden dat grotendeels via Noord Afrika gedaan en ik denk dat je het punt ziet: er zijn gedurende vele eeuwen aardige porties Arabische en Noord Afrikaanse genen in Europa afgezet, en er zijn tegelijk massa's Europese genen naar de Arabische wereld ontvoerd en vandaar doorgegeven aan de volkeren van Marokko tot (naar ik aanneem) ver voorbij Perzië.

Maar toen begon er een eeuwenlang durende Europese reactie, waarbij de belangrijkste de Kruistochten waren, en als die een hele tijd de gebieden die nu Turkije, Syrië en Israel zijn beheersten: dan zullen er in die tijd wel een hoop Europese genen zijn aangeland - en dus ook nog maar eens toegevoegd - aan de genen van de mensen die wij nu wel de "Arabieren" en de "Noord Afrikanen" zouden noemen, maar die per bovenstaande natuurlijk al lang, en al héél lang, sterk vermengde volkeren waren.

Nog later heroverden de Europeanen Spanje, maar niet nadat de Berbers uit de Noord Afrika de Spaanse Islam nog enkele extra eeuwen hadden bezorgd: en dus ook (je raadt het) nog een aardig portietje extra Berber genen. En dus, toen de Spanjaarden nogal nadrukkelijk de Lage Landen kwamen bezetten, toen zullen er hier niet alleen een hoop Spaanse genen achtergebleven zijn, maar ook Berber genen, en Arabische genen, en Latijnse genen, en Griekse genen - maar oeps, die laatste twee waren hier eigenlijk al - en Noord Afrikaanse genen, en Phoenicische genen en nee, ik betaal géén euro voor elk soort genen die ik niet eens vermeld heb.

Ah, ja - die "huidige demografische veranderingen"... Het komt er op neer, als ik het goed zie, dat een hedendaagse bevolking die zich inbeeldt de "autochtone Europese bevolking" te zijn zich zorgen maakt over de influx aan genen van de "autochtone Noord Afrikaanse bevolking"...

Eigenlijk zijn ze gewoon vertederend, vind je ook niet?

----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/05/het-zevende-millennium.html

3 opmerkingen:

Kri.st zei

Ik ben net terug van Sicilië. Een plek waar de demografische veranderingen die Europa in haar 6000 jarige geschiedenis mocht meemaken zeer aanschouwelijk zijn. Griekse tempels. Romeinse amfitheaters. Noormanse cathedralen met islamitische mosaïken...
In Sicilië is iedereen geweest. Demografische veranderingen zijn inderdaad de normaalste zaak als je dat in historisch perspectief plaatst.
Maar dat zijn ook natuurrampen, oorlogen, genocides, pestepidemies. Het is niet omdat iets een wederkerend historisch fenomeen is dat het ook aangenaam is voor degenen die het moeten ondergaan. De demografische veranderingen die Europa in de loop van haar geschiedenis ondergaan heeft, hebben niet altijd positieve gevolgen gehad. De Romeinen hebben hard hun best gedaan om er zeker van te zijn dat er nooit weer een Carthago zou zijn bijvoorbeeld. "Demografische verandering" is maar al te vaak een eufemisme voor massamoord geweest.

Twee weken geleden keek ik omhoog naar de koepel van het Pantheon in Rome, en vroeg me af hoe Europa er nu zou uitgezien hebben had men na de val van het Romeinse rijk niet 1000 jaar nodig gehad voor de bouwkunst weer een beetje hetzelfde peil bereikte als het Rome van de tweede eeuw.

Verandering is normaal. Maar niet elke verandering is aangenaam voor degenene die ze ondergaan, en met het argument dat demografische veranderingen nu eenmaal een geschiedkundig feit zijn ga je degenen die vrezen dat onze hard bevochten normen en waarden wel eens bedreigd zouden kunnen zijn door de influx van vreemde memen niet bepaald geruststellen.

Koen Robeys zei

Wat je zegt lijkt me zo ongeveer 100% juist. Maar laat me kaderen: ik hoor vaak de verzuchting (en dat nu juist niet alleen van *dom* rechts) "waarom komt daar nooit een serieus debat over?"

En daar kan ik nu eens het antwoord op geven: omdat een groot deel van de mensen die zo smeken om dat debat beweringen de wereld insturen van een zodanige verdwazing dat je niet verbaasd moet zijn als ze geen gesprekspartners vinden.

Dus moet je heel erg je best doen (als je graag dat debat wil) vooral niet besmet te raken door dat niveau. En één van de dingen die je goed voor ogen moet houden is wat jij heel goed doet in je laatste zin: het onderscheid maken tussen genen en memen. (Ikzelf ben nooit erg onder de indruk geweest van de mementheorie: maar ik weet, en erken, wat je bedoelt.)

Ik geloof best dat veel van wat ik schrijf evident is voor veel mensen. Maar je mag mij ook geloven als ik zeg dat ik al vaak heb gezien dat teksten als die van mij hier, waarin dat genen"debat" wordt afgesplitst, en geïsoleerd, van de eigenlijke discussie, heel erg *nodig* is.

Ik erken (en was niet verbaasd te merken) dat het in jouw geval niet nodig was.

Credit Financier Home zei

* Biedt een rente van 3% rentelening
* Verzekering voor geldloze ondernemer
* Garantie voor geld

Met een goede credit score biedt Credit Financier Home onderpandsleningen en niet-zekerheidsleningen aan particulieren of bedrijven of samenwerkingsverbanden voor industriële en persoonlijke voordelen.

Contact adres:
Whatsapp: +15184181390
Directe post
creditfinancierhome@gmail.com