maandag 20 augustus 2007

Eurabië: De cijfers kloppen niet

Vandaag lees ik in de Financial Times dat de vruchtbaarheidscijfers van Moslim immigranten in Europa aan het dalen zijn, en zich al dicht bij het vervangingsniveau (ongeveer 2.1 kinderen per vrouw) bevinden. Daarmee zitten ze niet veel hoger dan de autochtone Europese cijfers, die in sommige landen zelfs wat aan het stijgen zijn. Maatregelen om kinderopvang en dergelijke voor tweeverdieners te stimuleren werpen blijkbaar vruchten af. Waar overheidsoptreden al eens goed voor kan zijn...

Daarmee valt weer één van de stokpaardjes van dom rechts, wanneer dat beweert dat de Islam een bedreiging is voor het Westen. Bijna op de kop af een jaar geleden schreef ik daarover een stukje met als titel "De Baarmoederstrategie" (1). Daarin stond een lijstje van drie mogelijke manieren waarop een beschaving historisch door andere beschaving kon bedreigd worden.

De eerste was de "algemene regel" dat bij botsingen tussen beschavingen de "superieure" (in de zin van materiëel verst gevorderde) beschaving de inferieure inlijft. Op mijn vraag wie vreesde dat het Westen dreigde ingepakt te worden door de Islam omdat dat een verder gevorderde beschaving was, waren er geen kandidaten.

De tweede was de historisch bekende uitzondering dat "inferieure" beschavingen wel eens een militair superieure techniek bedachten (gewoonlijk het paard en de manier om dat te gebruiken) en daarmee "superieure" beschavingen onder de voet liepen. Er waren ook geen kandidaten die dachten dat de Islam vandaag het Westen bedreigt met militair superieure technologieën.

Dus moest de bedreiging van ergens anders komen, en dat was "de baarmoederstrategie". De Islam ging het Westen, Europa op kop, inlijven door geboortecijfers die de onze ver overtroffen. En inderdaad, een eenvoudig inzicht in "samengestelde interest" (2) toont dat een bevolkingsaangroei van een kleine 3% per jaar leidt tot verdubbeling op één generatie tijd. En van het lijstje "100 - 200 - 400 - 800 - 1,600" - dit is een lijstje van hoe verdubbeling per 25 jaar er uitziet op een eeuw tijd - naar een bedreiging door overspoeling is maar een kleine stap, nietwaar?

Alleen moeten er dan wel dergelijke grote verschillen in bevolkingsaangroei zijn. Maar wat bleek aan de hand van een url die ik er in die post had bijgezet was dat de bevolkingsgroei van een brede waaier Moslimlanden, van Noord Afrika tot Iran (en verder) op één generatie tijd gecrashed is alsof de Industriële Revolutie en de Verlichting er al drie generaties waren uitgebroken.

En toen ik opmerkte dat de "bedreiging" van het Westen door de hoge geboortecijfers blijkbaar berustte op de extrapolatie van verouderde cijfers, en dat er in combinatie met de twee voorgaande afgewezen kandidaten niet meer zoveel overbleef, toen vernamen we dat het probleem niet zozeer lag in de cijfers van de Islamlanden, maar wel van de moslims die al in Europa waren.

Wel, goed geprobeerd, maar dat blijkt dus ook niet zo te zijn. Dat is overigens iets dat mensen die zo graag schermen met "de geschiedenis toont dat" eigenlijk wel hadden mogen weten. Mensen die plots veel rijker worden, zoals Noord Afrikanen die in het Europa van omstreeks 2,000 AD terechtkomen, krijgen heel snel heel veel minder kinderen. Het zou natuurlijk heel erg te verwonderen geweest zijn dat moslims een uitzondering waren op een patroon dat zo algemeen voorkomt.

En dat blijkt nu ook te kloppen! De cijfers van de moslim immigranten zijn nu al gedaald naar een niveau waarop ze van geen kanten in de afzienbare toekomst tot een demografische bedreiging kunnen leiden, en ze dalen nog steeds verder.

Daarom ben ik erg blij de bezorgdheden van veel mensen te kunnen kalmeren! We worden niet bedreigd door een "superieure beschaving", noch door een superieure militaire technologie, noch door de dreigende export van de Noord Afrikaanse bevolkingsexplosie, en tenslotte al evenmin door de geboortecijfers van de immigranten. We worden door geen van al die dingen bedreigd, want ze zijn er doodeenvoudig niet.

---------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/08/de-baarmoederstrategie.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/02/dingen-die-iedereen-zou-moeten-weten.html

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedenkingen:
- Superieure militaire strategie: terreur zou (potentialis) een superieure militaire -beter geopolitieke- strategie kunnen zijn want ze kan een bron (niet de enige) zijn van toenemende spanningen tussen ethno-religieuze groepen. D.i. een theorie van menig militair sociaal analist.
- Natuurlijke demografische toename: houdt de door u aangehaalde studie rekening met (verschillende vormen van) volgmigratie?
- Algemene opmerking: de tekst gaat uit van economische groei. Wat ingeval van langdurige economische recessie waarbij er keuzes zullen moeten gemaakt worden tussen besparingen in *structureel aandrijvende uitgaven* die finaal vnl. de autochtone socio-kulturele strata ten goede komen, enerzijds, en, anderzijds, sociale uitgaven die bijdragen tot de leefbaarheid van vnl. allochtone socio-kulturele strata (explosief divergerende dynamiek)?
- Dat met het laatste scenario ernstig wordt rekening gehouden, kan men afleiden van het beleid terzake van alle politieke partijen (met uitzondering van VB en FN).

Anoniem zei

Misschien toch eens die link naar de FT erbij zetten om zelf te kunnen zien waar je nu weer over gelezen hebt ;-)

Koen Robeys zei

VH: wat denk je van "calling your bluff"? Ik heb hier een papieren versie van het artikel. Ik weet zeker dat ik je dat in handen kan spelen - faxnummer?

Voorstel: per citaat dat zegt dat het fout is een bedreiging van het Westen te zien in de bevolkingsaangroei van het Westen, betaal je me 10 euro. Per citaat waar ik "overheen heb gelezen", en dus wel bedreigingen signaleert uit de groeicijfers van de Islambevolkingen, betaal ik er jou 20.

Aarzel, als alternatief, ook niet eens een uitdrukking als "hé, die cijfers kende ik helemaal niet, dat verwondert me" in je te laten opkomen.

Koen Robeys zei

Earl: ik denk dat ik het idee dat "terrorisme" een "superieure technologie" kan zijn maar gewoon aan het oordeel van de gebeurlijke lezer ga laten...

De studie die ik aanhaalde zegt niets over migratie, op het eerste zicht omdat ze gaat over de thesis dat het Westen dreigt te verdrinken in de veel hogere geboortecijfers van de Islamvolkeren.
Natuurlijk zouden we heel interessante discussies kunnen aangaan over de vraag of we als beschaving door *andere* factoren bedreigd worden: immigratie, bijvoorbeeld, of het risico dat Westerlingen zich op grote schaal tot de Islam zouden bekeren, enzovoort.

Maar ik haalde dus een studie aan over demografie: de cijfers kloppen niet met de thesis van "de baarmoederstrategie".

Anoniem zei

Ik vrees, Koen dat je een klein detail over het hoofd ziet:

Als elke moslim met een moslim uit het buitenland trouwt, in plaats van een moslim van hier, zitten we nog steeds aan een verdubbeling per generatie.

Hugo Maes zei

Meer dan 8 jaar later (zoals verwacht) gelijk krijgen, het is niet iedereen gegeven... ;-)
http://lepeuple.be/deux-tiers-des-bruxellois-sont-nes-etrangers/54784